Yeni Başlayanlar İçin 7 Online İş Fikri


Online İş Fikri

Online iş fikirleri dediğimde bazı kişiler bunun gerçekçi bir yazı olmadığını düşüneceklerdir. Böyle dememin nedeni, ben de blog dünyasına girmeden önce internette böyle bir yazı gördüğümde ‘böyle saçmalık mı olur!” derdim. 

Online iş fikri denilince bazı insanlar kandırılacaklarını düşünebilirler. Bu normal, çünkü her yerde olduğu gibi, internet âleminde de çok sayıda kötü niyetli kişi bulunmakta. Bu nedenle endişe duyanları anlamakla birlikte, burada herhangi bir mağduriyete neden olabilecek önerilerde bulunmamaya özen gösterdiğim için endişeye gerek olmadığını da ayrıca belirtmek isterim.

Bu yazımı özellikle daha çok öğrenci olup harçlık çıkarmak isteyenler, işsiz olup boş durmak yerine az da olsa gelir elde etmek isteyenler ve ek gelir elde etmek isteyen herkes için hazırladım. Bu nedenle de daha çok herhangi bir sermaye gerektirmeyen işleri seçmeye çalıştım.

Aşağıda söz ettiğim online girişimlerden bazılarını duymuş, bazılarını ise ilk defa duyuyor olabilirsiniz. Neredeyse hepsi hakkında internette çok detaylı incelemelerde bulabileceğiniz işler bunlar. Bu nedenle ben de bu yazıda ‘nasıl?’ sorusundan ziyade bu online iş fikirleri üzerine kendi görüşlerimi yazdım. Bunu da şimdiden belirtmiş olayım. Sonra bana ‘nasıl yapacağımızı anlatmamışsın!’ demeyin :)

Başlamadan şunu da ekleyeyim: Her ne kadar ben 7 online iş fikri desemde, bu listeyi birkaç kat daha uzatabilirdim. Fakat listeyi uzatmam sizlerin kafasını karıştırabileceği için diğer fikirlere yer vermedim. Belki onlara da başka bir yazıda yer veririm.

Şimdi yeni başlayanlar için 7 online iş fikri listemizi birlikte inceleyelim.

yazı yazarak para kazanmak

1. Makale Yazmak


Makale yazarak para kazanmak, özellikle son yıllarda gittikçe popülerleşen bir evden iş imkânı olarak dikkat çekmektedir. Ben de listenin ilk sırasına bu nedenle makale yazarak para kazanmayı koydum.

Daha önce bu işi hiç duymayanlar için anlatmam gerekirse; çeşitli web siteleri aracılığıyla alıcıların taleplerine yönelik makalelerin veya sizin kendi yetenekleriniz doğrultusunda yazdığınız hazır makalelerin satılmasıyla para kazanılan bir sistem olduğunu söyleyebilirim.

Makale yazarlığını önceden bilmek gibi bir şey zaten söz konusu değil. Yazarak zamanla kendiniz öğreniyorsunuz. Özellikle okumayı ve araştırmayı sevenlere göre bir iş olduğunu söylemem gerekir. Sizler de internette okuduğunuz yazıları yeniden özgün biçimde yazarak para kazanabilirsiniz.

Makale yazarak para kazanabileceğiniz siteler arasında size şimdilik 2 site önerebilirim:



Eğer siz de güvenilir makale siteleri keşfederseniz, yorumlar bölümünde bizlerle paylaşabilirsiniz.


blog yazarak para kazanmak

2. Blog Açmak


Blog yazarak para kazanmak aslında düşünüldüğü kadar zor değildir. Ancak blog açarak para kazanma konusunda birçok kişi bilgi eksikliğinden dolayı bu işi bırakıyor. Peki, ne yapmak gerekli? Blog yazarlığını nasıl öğrenmek gerekir?

Öncelikle yukarıda da dediğim gibi ilk kez yazı yazıyorsanız hemen bir blog açıp para kazanmayı düşünmeyin. Çünkü bir üsluba sahip olmanız zaman alacaktır. Demek istediğim şu: Önce başkaları için makale yazarlığı yapın ve kendinizi geliştirin. Daha sonra kendi yazım şekliniz oluştukça, yavaş yavaş blog açmak için araştırma yapmaya başlarsınız.

Araştırın diyorum çünkü zor olan blog açmak değil, bloğunuzun konusuna karar vermek ve istikrarlı bir şekilde yazı yazmaktır. İşte tam da bu nedenle blog açmak isteyenlerin okumayı, araştırmayı ve yazmayı sevmesi gerekir. Sadece para odaklı yola çıkılırsa maalesef sonu hüsranla biter.

Blog konusu seçerken hem ilginizin olduğu hem de niche bir konu bulmanız gerekir. Niche blog, sadece bir konu ve seçilen anahtar kelime grubu çevresinde içerikler üreten blog demektir. Bu sayede bu konularda birçok sitenin önüne geçilerek arama sonuçlarında ilk sıralarda çıkmak hedeflenir. Örneğin, “saç ekimi sonrası” üzerine bir niche blog açmaya karar verdiyseniz, bu konuyla ilgili ‘kellik çözümü, saç ekimi ameliyatı, saç ekimi sonrası bakım’ gibi anahtar kelimeler belirleyip yazılar yazmanız gerekir.

Yeni başlayanlar için platform önerim ise Blogger platformudur. İlerleyen zamanlarda blog yazarlığında kendinizi ilerlettikçe biraz daha profesyonel bir platform olan Wordpress’e geçebilirsiniz. Ama özellikle başlangıçta Blogger platformu iyi bir tercihtir.

Eğer daha önce hiç blog açmadıysanız ve nerden başlayacağınızı bilmiyorsanız Blog Açmak üzerine yazdığımı şu yazıdan başlayabilir ve ikinci yazımla kendinize bir blog açabilirsiniz.

Ancak dediğim gibi blog açarken en önemli şey blog konusu seçimi ve anahtar kelime seçimidir. Daha sonra bu konuyla ilgili de bir yazı yazacağım.


youtube ile para kazanma

3. Youtube Kanalı Açmak


Youtube kanalı açarak para kazanmak bence ilk iki maddeden daha zor. Çünkü Youtube kanalı açarak hemen para kazanmak artık mümkün değil. Bunun için ciddi bir emek, donanım ve zaman gerekmektedir. Ancak yine de uzun vadeli bir iş olarak düşünülebilecek bir online iş fikri.

Kanalınızı belirli bir abone sayısına ve izlenme oranlarına ulaştırdıktan sonra para kazanamamanız için bir neden yok. Bu konuda size tavsiyem, daha önce yapılmamış kanal fikirleri ya da konseptleri bulmaya çalışarak kanalınızı inşa etmeniz olacaktır.


Affiliate Marketing Nasıl Yapılır

4. Affiliate Marketing Yapın


Bu terimi ilk defa duyduysanız öncelikle siz ne olduğu anlatayım. Affiliate marketing, başkasına ait bir ürünü kendi bulduğunuz online yollar ile satmanız işlemidir. Her sattığınız ürün için daha önce belirlenmiş olan oranlarda komisyon alırsınız. Bu komisyon oranları az olabileceği gibi sattığınız ürüne göre $ 50’a kadar çıkabilir.

Daha önce affiliate marketing yapmamış biri için söylediklerim biraz karışık gelebilir. Öncelikle aklınıza ürünü nerden alacağım? Nasıl başkalarına satacağım? Gibi sorular gelmiş olabilir.

Her ne kadar affiliate marketing çok derin bir online çalışma olsa da, kabaca şu şekilde özetleyebilirim: Affiliate marketing, genellikle bu alanda en bilinen site olan Clickbank üzerinden yapılır. Bunun için önce siteye üye olmanız gerekir. Üyelik ücretsizdir.

Daha sonra siz site içerisindeki ürünlerden bir ürün seçersiniz. Her ürünün bir hoplinki vardır. Pazarladığınız ürünün hoplinki üzerinden birisi ürünü satın alırsa siz de komisyonunuzu alırsınız. Aslında bu kadar basit!

Ürünü pazarlama yolları ise size kalmış, ister Youtube videoları altına yorum yazarak linkinizi bırakın, ister ürününüzü anlatan bir blog açın isterseniz de, bütçeniz varsa, Facebook ve Google’a reklam vererek bu işi yapın.

Bu arada satacağınız ürünler İngilizce olduğu için siz de İngilizce konuşulan ülkelere bu ürünleri pazarlamalısınız. Yani bir miktar İngilizceniz olursa süper olur. Ancak şart değil… İngilizce sözlükler ile de bu işi yapmak mümkün.

Size affiliate marketing ile ilgili son tavsiyem ise, önce Udemy gibi bir siteden bir affiliate eğitimi alın. Neyin ne olduğunu iyice öğrenin ve ondan sonra bu işi yapın derim.


Alan Adı Alım Satım

5. Domain (Alan Adı) Ticareti Yapın


Domain alım-satım işlemi yaparak para kazanmakta özellikle son 10-12 yıldır gittikçe popüler bir online iş kolu haline gelmiştir. Bunun en önemli sebebi ise e-ticaret hacminin ve web sitesi sayılarının misliyle artmasıdır.

Domain alım-satım işleminde amaç, daha önce uygun fiyata aldığınız domain veya domainleri bir süre sonra daha yüksek fiyattan satarak kâr etmektir. Bu online iş ile uğraşanların ciddi bir kısmı is bunun için Godaddy sitesini kullanırlar.

Domain ticaretinin püf noktası, herhangi bir domaini almak değildir. Önemli olan hangi domainlerin değerlenebileceğini öngörmekten geçmektedir.

Domain alım-satım ile ilgili çok ucuz fiyata Udemy’den alacağınız bir eğitim ile bu işi en ince ayrıntısına kadar öğrenebilirsiniz.

Bir de unutmadan şunu ekleyeyim: Domain ticareti diğer online iş fikirlerinden farklı olarak bir miktar sermaye gerektirir. Bunu da bilmenizde fayda var.   


Yorum Satışı Nedir?

6. Yorum Satışı Yapın


Bu işi daha önce yapmadım; ancak bu işten de hatırı sayılır para kazan kişiler tanıyorum. Peki, nedir yorum satışı?

Yorum satışı, özellikle popüler Youtube kanallarına ait videoların altına atılmış olan ilk sıralardaki yorum yerinin satışıdır.

Belki milyonlarca kişinin izlediği bir videonun yorumlarına bakarken siz de şöyle bir yorum görmüşsünüzdür: ‘5. Yorum Satılıktır’. Yorumu yapan kişiden bu yeri satın alan kişi ise burayı kendi site veya kanallarının reklamını yapmak için kullanır. Aslında akıllıca bir reklam yöntemi değil mi?

E, peki kanal sahibi yorumu silerse ne olacak?

O zaman yorum satanlar burayı satarken kanal sahibiyle iletişime geçerek anlaşabilir ve ona da bir miktar ödeme yaparak sorunu çözebilirler.

Dediğim gibi bu işi hiç yapmadım, ancak denenebilecek bir online iş fikri olarak bir köşeye not edelim.


SEO uzmanı nasıl olunur?

7. SEO Uzmanı Olun


SEO uzmanlığı için belki de geleceğin mesleği demem yanlış olmaz. Çünkü artık her şey için SEO çalışması yapmak neredeyse şart oldu. Sosyal medya için SEO, Blog için SEO, Youtube için SEO, E-Ticaret için SEO vb. bu liste uzar gider…

Hâl böyleyken neden siz de SEO uzmanı olmak için bir adım atmıyorsunuz?

Öncelikle şunu söylemem gerekiyor: SEO uzmanlığının bir okulu veya bir eğitimi yok. Bu nedenle SEO’yu okuyarak, izleyerek ve yaparak kendiniz öğreneceksiniz. SEO’nun bu yapısı ise maalesef SEO uzmanlığına giden yolu bir hayli uzatıyor.

Bence SEO uzmanlığını kendinize uzun vadeli bir hedef olarak koyup, bu konuda kendinizi sürekli geliştirirseniz iyi bir online iş fikrini de uzun vadede hayata geçirmiş olursunuz.

Yeni başlayanlar için 7 online iş fikri ile ilgili söyleyeceklerim şimdilik bu kadar. Eğer sizlerin de aklına gelen online iş fikirleri varsa bizimle yorumlar bölümünde paylaşabilirsiniz.

Herkese saygılar, sevgiler…


Yorum Gönder

0 Yorumlar