Blog Nasıl Açılır (Blogger) #2


Blog nasıl açılır? Sorusuna bir önceki yazımda giriş yaparak, blog açtıktan sonra ilk önce yapılması gerekenlerden görselleriyle birlikte söz ettim. Ancak Blogger açmak bu kadar kısa sürmüyor maalesef. Bunun nedeni de bir blog açtıktan sonra diğer önemli unsurların karşımıza çıkmasıdır.

Blog nasıl açılır? Yazı dizimin ikinci bölümde bu önemli unsurların neler olduklarına değineceğim.

Bu yazımda anlatacaklarımı maddeler halinde sıralamam gerekirse şöyle diyebilirim:


1. Ücretli/Ücretsiz Blogger uyumlu tema nasıl bulunur?

2. Blogger uyumlu tema nasıl yüklenir?

3. Blogger uyumlu tema nasıl düzenlenir ve Türkçeleştirilir?

4. Blogger’ın kendi temasını kullanabilir miyiz?

5. Blogger’ın kendi temasını düzenlemek


Bir önceki yazımda en son GoogleSearch Console üzerinden site haritası nasıl oluşturulur? Sorusuna yanıt verdikten sonra yazımı sonlandırmıştım.

Bu bölümde ise sizlerin yapması gereken blogger’a giriş yaptıktan sonra bu 5 maddede anlattıklarımı uygulamanızdır.

Son maddede anlattıklarım ise isteğinize bağlıdır. Hazır bir Blogger template kullanmak istemiyorsanız, beşinci maddede anlattıklarım sayesinde blogger’ın kendi temalarını özelleştirerek kullanmanız da mümkündür. Karar sizin.

Bu yazımda bulabileceklerinizi bu 5 maddede özetledim. Maddelerin üzerini tıklayarak da o maddeye ulaşmanız mümkün. İsterseniz Blog nasıl açılır? Yazımızın ikinci bölümüne zaman kaybetmeden başlayalım. Hadi bakalım… 

Blogger Uyumlu Tema Nasıl Bulunur?

Blogger template bulmak Wordpress temalara göre biraz daha zordur. Ancak zor dediysem gözünüz korkmasın hemen. Google amca üzerinde İngilizce kelimeler ile arama yapılarak rahatça Blogger templateleri bulmak mümkün. Bunun için öncelikle Google’ı açalım aşağıdakileri yazalım.


Blogspot açmak


Fotoğraftaki gibi “Blogger free templates responsive” yazdıktan arama sonuçlarındaki ilk iki sonuç bizim işimize görebilecek sitelerdir. Sırasıyla bu siteleri inceleyerek, istediğimiz bir Blogger temasını seçelim.

Blog nasıl açılır


Benim MiniBox adlı tema çok hoşuma gittiği için bu temayı seçmeye karar verdim. Üstünü bir kere tıkladıktan sonra Live Preview butonuna basarak, temanın nasıl göründüğünü kontrol ediyorum. Bunu sizin de yapmanızı öneririm.

Daha sonra ise eğer ücretsiz sürümü alacaksam, en sağdaki download butonunu; ücretli sürümü almak istiyorsam ise ortadaki “Buy” butonunu tıklayarak kart bilgilerimi girmem gerekmekte.


blogger açmak


Eğer ücretsiz sürümü kullanmak istersek ise yeşil download butonuna tıklamamız gerekir. Bu butona tıkladığımızda direkt rar dosyası bilgisayarımıza inecektir.

Gördüğünüz gibi Blogger uyumlu template bulmak sanılanın aksine çok kolay.

Bu aşamada şu soruyu sormuş olabilirsiniz: Ücretsiz ile ücretli Blogger teması arasındaki fark nedir? Bunu da hemen açıklayayım. Belki bilmeyenler vardır. Ücretsiz temaların en alt bölümünde tasarımcı web sitesinin adı ve linki vardır. Ayrıca ücretsiz temaların bazı özellikleri de kısıtlanmış olabilir. Ancak ücretli Blogger temalarda böyle bir sorun yoktur.

NOT: Ücretsiz temalar en altındaki footer link ya da tasarımcı adı ve linkini kaldırmak sizlerin de aklına gelmiştir. Ancak hemen söyleyeyim bu hem etik değil, hem de mümkün değildir. Bunun nedeni genellikle web tasarımcıların bu linklerin kaldırılmasını önlemek için php şifreleme yapmalarıdır. Yani HTML düzenle bölümünden bu link ve tasarımcının adını kaldırdığınız da bloğunuzu açtıktan 2 saniye sonra başka bir siteye (tasarımcının sitesine) yönlendirir ya da bloğunuz birçok özelliği kullanıma kapanmış olur. Bu nedenle ücretsiz temalardaki tasarımcı linklerini kaldırmayın.

Blogger’a Tema Nasıl Yüklenir?

Blogger’a tema yükleme işlemi de aslında Blogger uyumlu tema bulmak kadar kolaydır. Sadece dikkat edilmesi gereken bir iki nokta vardır. Bunlar:

# İndirdiğimiz rar dosyasında xml uzantılı bir dosya olması gerekmektedir. Eğer inen dosyadan çıkardığınız dosya xml değilse bu temayı blogger’a yüklememiz imkansızdır diyebilirim.

# Diğer önemli nokta ise bazı xml uzantılı dosyalar blogger’a yüklendiğinde hata verebilirler. Ancak bu hata çözümsüz değildir. Bu hatadan da birazdan bahsedeceğim.

Eğer hazırsanız şimdi blogger’a tema nasıl yüklenir? Sorusuna adım adım bakalım.

1. Öncelikle indirdiğimiz rar dosyasını bulalım ve üstüne sağ tıklayıp Win RAR > Klasöre çıkart diyelim. (Aşağıdaki gibi)

blogger açarken dikkat edilecekler


2. Ardından klasöre çıkardığımız dosyayı açalım. İçerisinde XML uzantılı olan dosya bizim kullanacağımı dosyadır.

XML dosya


3. Şimdide Blogger Panelimize gelelim. Tema’ya gelip sağ üst köşedeki Yedekle/Geri Yükle butonuna tıklayalım. Karşımıza açılan pencerede Dosya seç diyelim ve bilgisayarımızdaki XML uzantılı tema dosyamızı seçelim.

Adım adım blogger


Aç dedikten sonra karşımıza Blogger panelinden bir pencere gelecektir. Bu pencerede de “Yükle” butonuna basacağız. Temamız 3-5 saniye içinde yüklenecektir.

blogger blog


!!! Eğer bu aşamada aşağıdaki resimdeki gibi bir hata alırsanız sırasıyla aşağıdakileri yapmanız gerekiyor.

blog açarken önemli noktalar


Eğer böyle bir tema kaydedilemedi hatası alırsanız, aşağıdakileri yaparak sorunu çözebilirsiniz:

# Bu tip bir hatada öncelikle temamızın bilgisayarımızdaki dosyasını bulup sağ tuşu tıklayıp Birlikte Aç dedikten sonra metin belgesini seçmemiz gereklidir.

rar


# Metin belgesi açıldığında kodları göreceksiniz. CTRL+A ve ardından kopyala yapın. Böylelikle temamızın tüm kodlarını almış olduk.

blogger hataları


           

# Son olarak ise Blogger panelimize geleceğiz ve Tema > HTML’yi düzenleye basarak Blogger html ekranını açacağız. Ardında ise tüm kodları CTRL+A yapıp seçtikten sonra sileceğiz ve CTRL+V diyerek kendi tema kodlarımızı yapıştırıp Temayı kaydet diyeceğiz. Böylece temamız yüklenecek.

Blogger Teması Nasıl Düzenlenir ve Türkçeleştirilir?

Blogger template düzenleme
aslında düşünüldüğü kadar karmaşık değildir. Ancak nedense tema yükleyenlere en zor kısım burası gelmekte. Normalde indirdiğimiz temaların büyük kısmında düzenleme ve dil konusunda problem yaşanmaz.

Blogger tema düzenleme işleminde en önemli nokta tasarımcısının hazırlamış olduğu dokümantasyondur. Peki, bu dokümantasyon nerede? Bu dokümantasyona hem tema indirdiğimiz siteden hem de temayı yükledikten sonra kendi bloğumuzun üst menüsünden görebilir.


Şimdi daha fazla uzatmadan dokümantasyona bakara tema nasıl düzenlenir? Blogger teması nasıl Türkçeleştirilir? Bunlara bakalım.

Bu bölümü fotoğraflar üzerinden anlatmanın verimsiz olacağını düşündüğüm için video olarak anlattım. Atlamadan izlemenizi öneririm. Elimden geldiğince kısa tutmaya çalıştım.



Blogger’ın Kendi Temalarını Kullanabilir miyiz?

Blogger’ın kendi temaları üzerinden girmekte gayet mümkün. Özellikle birkaç sene önce eklenen yeni responsive Blogger temaları oldukça hızlı ve eskiye nazaran çok daha kullanışlı.

Bazı bloggerlar blogger’ın kendi temalarını kullanarak yayın yapmaya devam etseler de, şunu söylemek gerekir ki, Google’a bu temaların geliştirilmesine yeterince önem vermiyor. Bu tabi benim görüşüm. Çünkü Google gibi bir dev isterse piyasadaki tüm temalardan daha güzel temaları Blogger platformunda kullanıma açabilir. Bunu yapmadığı içinde açıkçası ben böyle düşünmeye devam edeceğim.

Kısa cevap vermem gerekirse, evet blogger’ın kendi temaları kullanılabilir. Fakat bana, siz öneriyor musunuz? Derseniz doğrusu pek önermiyorum. Çünkü artık birçok web sitesinde Blogger uyumlu temalar satılmakta. Bu tür temaları kullanmak daha mantıklı gibi görünüyor.

Eğer illa siz Blogger temalarını kullanmak isterseniz, hem yerleşime hem de menülere daha fazla müdahale edilebilen Blogger’ın ilk temalarından olan basit veya soyut temalarını kullanmanızı öneririm. Ancak bu temaların da mobil görünümlerinin oldukça çirkin olduğunu söylemem gerekiyor. Sonra demedi demeyin.

E peki, bu temaları nasıl düzenleyeceğiz derseniz son bölümde bundan bahsedeceğim sizlere. Buyurun…

Blogger’ın Kendi Temasını Düzenlemek

Blogger’ın kendi temaları arasında benim seçimim, yukarıda da dediğim gibi, blogger’ın en eski teması olan basit tema olacaktır.

Bu temayı seçmemdeki en önemli neden ise menülere “hover” efekti verebilmemiz ve görünümünün sadeliğidir. Ancak siz yeni temalardan birini de seçip modifiye edebilirsiniz.

Şimdi isterseniz adım adım Blogger açmak konusunu Blogger teması düzenlemek özelinde ele alalım.

1. İlk adım olarak Blogger panelinden Tema’ya gelip buradan basit başlığı altındaki temalardan birini seçmek olmalıdır. Seçtikten sonrada Blog’a Uygula dememiz gerekmektedir.


blogger tema


blogger tema seçimi


2. Bloğumuz şu an gerçekten de hoş görünmüyor değil mi? O zaman hadi onu biraz güzelleştirelim. İlk yapacağımız şey blogger’ın kendi arama kutusu olan navbarı kaldırmak olacak bunun için Yerleşim > Navbar’a gelip Düzenle dedikten sonra açılan pencereden en aşağıya inerek Kapat dememiz gerekiyor.

Blogger navbar kapatmak


3. Bu adımda ise Üst Bilgi bölümünü düzenleyeceğiz. Ben bu alana yazı yerine yazının fotoğrafını koymak istiyorum. Bunun için bu alanın boyutlarını öğrenmem gerekiyor. Bunun için bloğumuz açıp, üst bilgi bölümündeki yazının üstüne gelerek sağ tuş yapıp “Öğeyi Denetle” diyoruz. Sonrasında aşağıdaki gibi bu alanın boyutlarını öğreniyoruz.

blogger


Bu alanın 880x101 px olduğunu tespit ettikten sonra ise bu alanın fotoğrafını tarayıcımız ya da klavyemizin Prt Scr SysRq tuşu ile alıyoruz. Bu fotoğrafı önce göz kararı alalım. Daha sonra istediğimiz boyuta ayarlayacağız.

Blogger üst bilgi düzenleme


Daha sonra da boyutunu ayarladığımız yeni fotoğrafı Blogger panele gelip Yerleşim > Başlık > Düzenle dedikten sonra Resim > Bilgisayardan > Dosya Seç diyerek fotoğrafımızı seçiyoruz. Ardından da aşağıdaki yapıp kaydet diyoruz ve işlem tamamlanmış oluyor.

Üst Bilgi Yapılandırma


4. Bu adımda bloğumuzun yerleşim ayarlarını yapacağız. Bunun için önce Tema’ya gelip Özelleştir butonuna basıyoruz.

Blogger Tema Tasarımcısı açıldığında Yerleşim sekmesini tıklayıp istediğimiz yerleşim düzenini seçiyoruz. Ancak benim tavsiyem aşağıdaki fotoğraftaki gibi olacaktır. Ardından da “Genişlikleri Ayarla” sekmesine geliyoruz ve 1120x320 olarak genişlik ayarını yapıyoruz. Son olarak ise Sağ üstten Blog’a Uygula diyerek çıkıyoruz.

Blogger tema tasarımcısı yerleşim ayarı


Tema tasarımcısı genişlik ayarları blogger


5. Bu adımda ise bir Menü yapacağız. Bunun için ise bir kayıt ile etiket oluşturmamız gerekli. Normal bir blog yayını yapar gibi Kayıtlara gelip Yeni Kayıt diyoruz. Etiket bölümüne menüde hangi başlıkları istiyorsak onları yazıp kaydedip çıkıyoruz.

blogger menü


Şimdi ise aşağıdaki gibi Yerleşim > Gadget Ekle > Harici Bağlantı Ekle diyoruz.

blog etiketleri


Açılan ufak pencerede bizden Sekmenin Adını ve link isteyecektir. Linki almak için önce panelden Yerleşim > Gadget Ekle > Etiketler’i tıklıyoruz. Ardında da “Seçilen Etiketleri” tıklayarak alt bölümden 3 etiketi de işaretleyip kaydet diyoruz.


blog etiketleri



Bu işlemden sonra blog’u görüntüle diyerek bloğumuzu açıyoruz. Eklediğimiz etiketler artık görünüyor. İnternet adlı etiketi tıklıyoruz. (Sizinkinde adını ne koyduysanız o etiket) Ardından da oluşan link tıpkı aşağıdaki gibi kopyalıyoruz. [Bu işlemi tüm etiketlere uyguluyoruz. Aksi takdirde etiketler menüde görünmezler]

blogger menü


Şimdi tekrardan Blogger panele dönelim ve yerleşime gelelim. Daha hatırlarsanız Yerleşim > Çapraz Sütun > Gadget Ekle > Sayfalar şeklinde menü sayfaları oluşturmuş ve Harici Bağlantı Ekle demiştik. Şimdi az önce kopyaladığımız bu linki aşağıdaki gibi bu alana yapıştıralım ve kaydedelim.


menüler


Sonrasında bu işlemi tüm etiketlere uygulayalım ve nasıl göründüğüne birlikte bakalım.

üst menü son hali


6. Bu adımda menü görünümünü biraz daha güzel hale getireceğiz. Bu da aslında oldukça basit bir işlemdir. Öncelikle Tema’ya gelip özelleştir diyoruz. Blogger Tema Düzenleyicisi açılacaktır. Burada Gelişmiş sekmesi tıklıyoruz.

tema tasarımcısı blogger


7. Şimdiyse sabit olan hakkımda ve iletişim sayfalarını bu menüye eklememiz gerekiyor. Bu ise en basit olan bölümdür.

Yerleşim > Sayfalar > Yeni Sayfa yolunu takip ederek yeni bir boş sayfa açıyoruz. Bu sayfaya başlık olarak hakkımda yazıyoruz ve yayınla diyerek çıkıyoruz.

blogger sabit sayfa yapımı


Çıktıktan sonra yine sayfalara geliyoruz. Bu kez burada “Hakkımda” sayfasının yazılı olduğunu görmemiz gerekiyor. Buradan aşağıdaki gibi “Görüntüle” butonuna basıyoruz.

sabit sayfalar


Açılan yeni sayfanın linkini kopyalıyoruz.

blogger sayfalar


Bu linki yapıştırmak için Yerleşim > Sayfalar (Çapraz Sütun Altında) bölümüne giriyoruz. Burada “Hakkımda” yazısını göreceksiniz. Sol yanındaki kutucuğa tik koyup en aşağıya inerek “Kaydet” diyoruz.

sayfalar


Aynı işlemi iletişim sayfası içinde yapıyoruz.

Eğer iletişim sayfasında Ad/E-Mail/Mesaj bölümü olan bir iletişim formu istiyorsanız bunu da kolaylıkla yapmanız mümkün. Bunun için “Blogger Siteye İletişim Formu Ekleme” adlı yazımdan faydalanabilirsiniz.

Unutmadan bütün sayfaların ve menüleri stil, renk gibi özelliklerini kendi isteğinize göre değiştirebileceğinizi de hatırlatmak isterim.

8. Bu adımda sağ tarafta bulunan side bara popüler yayınlar ekleyeceğiz. Öncelikle Yerleşim > Gadget Ekleye gelelim ve popüler yayınlar seçip kendimize göre ayarlayalım. Bun yayın sayısını 4 olarak ayarladım.

blogger eklentiler


9. Şimdide side bara, en üste, arama kutusu ekleyelim. Gadget Ekle dedikten sonra HTML/Javascript’i seçiyoruz. Sonrada aşağıda size verdiğim kodları buraya yapıştırıp kaydet diyoruz. Bu kadar basit!

NOT: Fikir sahibi olmanız adına, arama kutusu aşağıdaki gibi görünmektedir.




<style type="text/css">
    #hbz-searchbox {
        min-width: 250px;
        margin: 10px auto;
        border-radius: 3px;
        overflow: hidden;
        max-width: 300px;
    }
  
    #hbz-input {
        width: 59.2%;
        padding: 10.5px 4%;
        font: bold 15px "lucida sans", "trebuchet MS", "Tahoma";
        border: none;
        background-color: #EEE;
    }
  
    #hbz-input:focus {
        outline: none;
        background-color: #FFF;
        box-shadow: 0 0 2px #333333 inset;
    }
  
    #hbz-submit {
        overflow: visible;
        position: relative;
        float: right;
        border: none;
        padding: 0;
        cursor: pointer;
        height: 40px;
        width: 32.8%;
        font: bold 15px/40px "lucida sans", "trebuchet MS", "Tahoma";
        color: #FFF;
        text-transform: uppercase;
        background-color: #D83C3C;
    }
  
    #hbz-submit::before {
        content: "";
        position: absolute;
        border-width: 8px;
        border-style: solid solid solid none;
        border-color: transparent #D83C3C;
        top: 12px;
        left: -6px;
    }
  
    #hbz-submit:focus,
    #hbz-submit:active {
        background-color: #C42F2F;
        outline: none;
    }

    #hbz-submit:focus::before,
    #hbz-submit:active::before {
        border-color: transparent #C42F2F;
    }

    #hbz-submit:hover {
        background-color: #E54040;
    }

    #hbz-submit:hover::before {
        border-color: transparent #E54040;
}
</style>

<form id="hbz-searchbox" action="/search" method="get">
    <input type="text" id="hbz-input" name="q" placeholder="Ara..." />
    <input type="hidden" name="max-results" value="8" />
    <button id="hbz-submit" type="submit">ARA</button>
</form>

10. Footer Bölümün alt sol bölümüne de Popüler yazılar sayfası ekleyeceğim. Bunun için Blogger panelinden Yerleşime girelim ve en alttaki footer bölümüne gelerek Gadget ekle diyelim. Ardından “Popüler Yayınları” seçelim. Yayın sayısını 3 olarak ayarlayalım ve kaydet butonuna basalım.


popüler yayınlar


11. Şu anda bloğumuzun ana sayfasında tüm yayınlarımızın tamamı görünmektedir. Bu nedenle bu adımda bloğumuza “Devamını Oku” eklentisi kodları ekleyeceğiz.  

Bunun için Tema > HTML’yi Düzenleye girelim

Ardından CTRL+F yapıp </head> kodunu bulalım. Bulduğumuz bu kodun hemen üstüne aşağıdaki kodları yapıştıralım.

<script type='text/javascript'>var thumbnail_mode = &quot;no-float&quot; ;
summary_noimg = 400;
summary_img = 400;
img_thumb_height = 120;
img_thumb_width = 120;
</script>
<script type='text/javascript'>
//<![CDATA[
function removeHtmlTag(strx,chop){
if(strx.indexOf("<")!=-1)
{
var s = strx.split("<");
for(var i=0;i<s.length;i++){
if(s[i].indexOf(">")!=-1){
s[i] = s[i].substring(s[i].indexOf(">")+1,s[i].length);
}
}
strx = s.join("");
}
chop = (chop < strx.length-1) ? chop : strx.length-2;
while(strx.charAt(chop-1)!=' ' && strx.indexOf(' ',chop)!=-1) chop++;
strx = strx.substring(0,chop-1);
return strx+'...';
}

function createSummaryAndThumb(pID){
var div = document.getElementById(pID);
var imgtag = "";
var img = div.getElementsByTagName("img");

if(img.length<=0) {
imgtag = '<span style="float:left;margin-right:5px;"><img src="http://1.bp.blogspot.com/-gL37DI0AlJY/TjmThr0YhVI/AAAAAAAAAjY/y601RxVhXw8/s000/2nrklth.jpg" width="'+img_thumb_width+'px" height="'+img_thumb_height+'px"/></span>';
var summ = summary_noimg;
}

if(img.length>=1) {
imgtag = '<span style="float:left;margin-right:5px;"><img src="'+img[0].src+'" width="'+img_thumb_width+'px" height="'+img_thumb_height+'px"/></span>';
summ = summary_img;
}

var summary = imgtag + '<div>' + removeHtmlTag(div.innerHTML,summ) + '</div>';
div.innerHTML = summary;
}

//]]>
</script>

Ardından HTML ekranında tekrar CTRL+F yapıp <data:post.body/> kodunu bulalım. Bu kodu silip yerine aşağıdaki kodları yapıştıralım.


<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'>
<data:post.body/>
<b:else/>
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;static_page&quot;'>
<data:post.body/>
<b:else/>
<div expr:id='&quot;summary&quot; + data:post.id'><data:post.body/></div>
<script type='text/javascript'> createSummaryAndThumb(&quot;summary<data:post.id/>&quot;);
</script>
<a class='more' expr:href='data:post.url'>Devamını oku...</a>
</b:if>
</b:if>


Bakalım bloğumuz şimdi nasıl görünüyor.

blog son hali


Eskiye göre çok daha iyi ancak fotoğrafların boyutları ufak görünüyor. Bunu düzeltmek için </head> kodunun üzerine eklediğimiz kodların arasındaki img_thumb_height = 120 kodunu bulun, bir altındaki kodla birlikte 120 yazan bölümleri kendinize göre değiştirin. Ben bunları 250 yapacağım.

12. Bu adımdaysa alt bölümde gözüken kayıtlar (atom) yazının nasıl kaldırılabileceğine bakacağız. Bunun için Tema > HTML’yi düzenle dedikten sonra CTRL+F diyelim ve <b:include name=’feedLinks’/> kodunu bulalım ve silelim. Bunu yapınca kayıtlar (atom) yazısı kalkacaktır.

13. Şimdi de bloğumuzun en altında bulunan Blogger tarafından desteklenmektedir yazısının nasıl kaldırılacağına bakalım.

Powered by Blogger ya da Blogger tarafından desteklenmektedir yazısını kaldırmak için tekrar Tema > HTML’yi düzenle bölümüne girelim. Ardından ]]></b:skin> kodunu bulalım. Bu kodun bir satır üstüne aşağıdaki kodu ekleyelim.

#Attribution1 {
height:0px;
visibility:hidden;
display:none
}

Artık “Blogger tarafından desteklenmektedir” yazısı görünmeyecektir. Şimdi isterseniz bloğumuzun en son haline ve nasıl göründüğüne bakalım.

powered by Blogger remove


Blogger açmak ya da blog açmak konularına değindiğim bu yazıda aslında eklenebilecek daha pek çok şey var ancak diğer eklenti ve özelliklere de başka yazılarda değinmek istiyorum.

Umarım blog nasıl açılır? Sorusuna iyi yanıtlar verebilmiş ve size rehber tadında bir yazı hazırlayabilmişimdir.

Her neyse,

Herkese saygılar ve sevgiler…


Yorum Gönder

1 Yorumlar

  1. ABİ BU KAYITLAR YAZINI KALDIRAMADIM KODU BULAMADIM LÜTFEN YARDIM EDERMİSİN

    YanıtlaSil

1. Lütfen küfür veya hakaret içeren yorum yapmayın.
2. Yorumlara bağlantı (link) bırakmayın.
3. Yorumunuzun yazıyla ilgili olmasına özen gösterin.
4. Yaptığınız yorumun sorumluluğunun size ait olduğunu unutmayın.