Blogger'da Resimlerin Çalınması Nasıl Önlenir?

Resmin çalınmasını önleme meselesi ciddi anlamda birçok blog yazarının uzun yıllardır çözemediği sorunların başında gelmektedir. Sadece Blogger platformu da değil internetteki tüm web siteleri ve bloglar aynı dertten muzdaripler. Dünya kadar zaman ayırıp bulduğumuz görseller, birçok emek hırsızı tarafından birkaç saniyede ve birkaç mouse hareketiyle artık başkasının eline geçiyor. Peki, fotoğrafların çalınmasını önlemek için yapabileceğimiz hiçbir şey yok mu? Web sitelerimiz ve bloglarımızda bin bir emekle hazırladığımız görselleri emek hırsızlarından nasıl koruyabiliriz? 

Blogger sağ tuş kapatma
Bu yazımda Blogger platformu için resimlerin çalınmasını önleme adımlarına hep birlikte uygulamalı olarak bakacağız. Bu adımlar sırasında sizlere aşağıda bazı kod parçaları vereceğim. Tek yapmanız gereken bu kodları belirttiğim yerlere doğru şekilde yapıştırmaktır. 

Hazırsanız buyurun...


1. Adım

İlk adımımızda yapmamız gereken sizlere aşağıda verdiğim kodları kopyalamanızdır.

<script language=JavaScript>
<!--
//Disable right mouse click Script
var message="Function Disabled!";
function clickIE4(){
///////////////////////////////////
if (event.button==2){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
alert(message);
return false;}}
function clickNS4(e){
if (document.layers){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
else if (document.all&&!document.getElementById){
return false;}}} document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
// -->
document.onmousedown=clickNS4;} document.onmousedown=clickIE4;
}document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")
</script>

Kopyalamış olduğunuz bu kodları ise Blogger panelimizde "Düzen" sekmesine gelip herhangi bir yerde "Gadget Ekle" dedikten sonra açılan penceredeki boş alana yapıştırmalı ve kaydete basarak çıkmalıyız. 


blogger gadget ekleme
Blogger Gadget Ekleme


Bu eklediğimiz script bir mouse sağ tuş kilidi. Yani bloğumuzu ziyaret eden herhangi bir kişi sağ tuşa bastığında aşağıdaki görselde olduğu gibi bir uyarı alacaktır. Tabi şunu ekleyeyim: Uyarıdaki "Üzgünüm! Görsel indirmek yasak" yazısını koda ben ekledim. Sizler de aynı şekilde kodun en üst kısmındaki "Function Disabled" yazan yeri silip, istediğiniz herhangi bir şeyi yazabilirsiniz.


Mouse sağ tuş kilidi
Mouse Sağ Tuş Kilidi

Bu işlemlerin ardında henüz işimiz bitmedi.Şimdi ikinci adıma geçelim. Bu adıma geçtiğimizde neden gerekli olduğunu zaten anlayacaksınız.


2. Adım

İlk adımda her ne kadar sağ tuş tıklamayı kapatarak işlemleri bitirmiş gibi görünsekte aslında yapacağımız işlem henüz tamamlanmadı. 

Hepimizin bildiği gibi Blogger'da resimler için lightbox özelliği bulunmaktadır. Bu özellikten dolayı Blogger, her görseli büyütebilmek için resimlere ayrı bir bağlantı atamaktadır. Her görselin üzerine tıkladığımızda resmin büyümesine yarayan bu özellik, birinci adımda eklediğimiz kodu devre dışı bırakmaktadır. Yani resmi tıklayarak büyüttüğümüzde sağ tuş bu alanda yeniden aktif hale gelmektedir. 

Peki, bu durumu engellemek için biz ne yapacağız? 

Aslında yanıt basit: Lightbox özelliğini kalıcı biçimde devre dışı bırakacağız. Nasıl mı? Aslında çok kolay...

Bunu yapmak için bloğumuza herhangi bir kod ekleyerek, kod yükümüzü arttırmamıza hiç gerek yok. Çünkü bu işlemi manuel olarak yapacağız. 

Öncelikle Blogger panelimizdeki yeni yayın hazırlarken yaptığımız gibi artı simgesine tıklayarak "Yeni Yayın " açıyoruz. Ardından ise yazımızda başkasının kullanmasını istemediğimiz resimlerin üzerine gelip bir kez tıklıyor ve ardından da hem üstten zincir şeklinde olan "Bağlantı Ekle veya Düzenle" yazan butonu tıklıyoruz. Burada en alttaki "Bağlantıyı Kaldır" seçeneğini seçiyoruz. 


Resimden link kaldırma
Resimden Link Kaldırma
  

Bu işlemi her yazı eklediğinizde yapmanız gerektiğini unutmayın.

Eğer hemen yukarıdaki görselde gördüğünüz "Bağlantıyı Kaldır" seçeneği görsellerinizden bazılarında çıkmazsa, yazınızın HTML kodları bölümünden görselinize ait olan linki bulup silmeniz gerekmektedir. 

Peki, HTML kodlarında görselimizi nasıl bulacağız? Bunu da aşağıdaki görselle anlatayım sizlere. Diyelim ki bu görselin HTML kodunu arıyorum...


Resmin HTML Kodunu Bulma
Resmin HTML Kodunu Bulma


Alttaki resimde gösterdiğim yerden yazımızın HTML kodlarının bulunduğu alana geçiş yapıyoruz. Sonrasında sol tarafta bulunan arama bölümüne resmimize ait etiketi yazarak resmimizi buluyoruz. Son olarak ise, (a href) yazan yerin devamındaki linki siliyor ve yerine # işaretini koyup kaydediyoruz. İşte bu kadar basit!


Resmin HTML Kodunu Kaldırma
Resmin HTML Kodunu Kaldırma


Bu son işlemi yaptıktan sonra artık resimlerimiz tıklanamayacağı için ve sağ tuş tıklaması da kapalı olduğu için bloğumuzu ziyaret eden herhangi biri tarafından "Farklı Kaydet" yapılarak indirilemeyecek ve böylelikle en azından şimdilik Blogger resimlerin çalınması nasıl önlenir? Sorusuna bir yanıt vermiş olacağız. 

Umarım yazım işinize yarar. Herhangi bir sorunuz olursa, lütfen sormaktan çekinmeyin. Hoşça kalın... 

Yorum Gönder

1 Yorumlar

  1. Çok yararlı oldu. Kademe kademe her işlemi yaparak sonuca ulaştım. bilgilendirme için teşekkür ederim .

    YanıtlaSil

1. Lütfen küfür veya hakaret içeren yorum yapmayın.
2. Yorumlara bağlantı (link) bırakmayın.
3. Yorumunuzun yazıyla ilgili olmasına özen gösterin.
4. Yaptığınız yorumun sorumluluğunun size ait olduğunu unutmayın.