Dünyanın En Çok Para Kazanan Blogları | +39


en ünlü bloglar listesi

Blogger olmak denildiğinde birçok blog yazarının aklına gelecek soruların başında “en çok para kazanan bloglar” gelecektir. Özellikle gittikçe daha zor ve rekabetçi bir mecra haline dönüşen sanal dünyada, büyük emek vererek yazı hazırlayan blog sahipleri, maalesef istedikleri paraları yeterince kazanamamaktalar.

Durum böyle olunca da birçok Blogger, acaba dünyanın her yerinde blog yazarlarının durumu ülkemizdeki gibi mi? diye haliyle merak ediyorlar.

Peki, dünyanın en çok para kazanan blogları nelerdir? Sahipleri kimlerdir? Daha da önemlisi tahmini olarak günlük ve yıllık kazançları ne kadardır?

Gördüğünüz gibi cevaplanması gereken birçok mühim soru bizi beklemekte… Ancak daha öncesinde şunu belirtmem gerekiyor. Sizlere sözünü edeceğim bu bloglardan bazıları ekip şeklinde çalışıyorlar. Hatta şirketleşmiş bile olabilirler.

Bunu hatırlatmamdaki amacım şu: Birazdan göreceğiniz üzere, bu blogların kazançları özellikle ülkemiz koşullarına göre çok iyi. Fakat bu durum moralinizi bozmasın. Dünyada milyonlarca blog var ve sadece ilk 100 tanesi ciddi rakamlarda kazanç elde edebiliyorlar.

Bu yüzden canınızı hiç sıkmayın derim…

Şimdi daha fazla uzatmadan başlayalım isterseniz. Buyurun…


39. tylercruz.com

‘Bir internet girişimcisinin zenginliğe yolculuğu’ başlığının yer aldığı blog aslında bir süredir güncel değilmiş. Bu yazıyı kaleme aldığım haziran 2019 itibarıyla güncellenmiş. Başlığından da anladığımız üzere internette online girişimler ile para kazanan bir bloger’a ait bir blog olan tylercruz.com, diğer online para kazanma blogları gibi internetten nasıl pasif gelir elde edilir? Sorusuna kendi deneyimlerinden yola çıkarak cevaplar veriyor. Bir bakmanızı öneririm.

Bloğun günlük geliri $ 74 iken, tahmini değeri ise 54.000 dolardır.


38. joelcomm.com

Listenin sondan bir önceki sırasında joelcomm.com gelmektedir. Site aynı zamanda best selling (yurtdışında) kitapları olan bir yazar olan Joel Comm’a aittir. Yazar, bloğunda danışmanlık hizmetlerinin dışında girişimcilik ve yazarlık üzerine de içerikler bulundurmaktadır.

Günlük olarak tahmini $ 75 geliri olan joelcomm.com sitesinin, tahmini değeri ise 59.000 dolardır. 

Site affiliate satış yöntemiyle kazanç elde etmektedir.


37. timothysykes.com

En sonlardan başladığım bu listede en çok kazanan 39 blog arasındaki en az kazananlardan biri Timothy Sykes’in sahibi olduğu bu blogtur. Bir yatırım ve ticaret danışmanlığı hizmeti veren bloğun temel kazancı ise affiliate satışlardan gelmektedir. Çok sayıda video içerikle desteklenen blogta, kendi ticari başarı metotlarının diğer insanlara bir şekilde pazarlanması durumu vardır.

Bloğun günlük geliri $ 81 iken, tahmini değeri ise 59.000 Amerikan dolarıdır.


36. techjunkie.com

Listemizin 38. sırasında bir digital rehber bloğu var diyerek başlayalım. Blogta android uygulamalardan güvenlikle ilgili yazılımlara kadar çok sayıda rehber yazı ve nasıl yapılır? Tarzında birçok bilgi verici içerik bulunmaktadır. Buna ek olarak liste tarzında bilgilendirici yazılar da var.

Bu blog aslında birçok örneğini olmasına rağmen faydalı içerikler üretilerek de internetten para kazanılabileceğinin de güzel bir örneğini teşkil etmektedir.

Site David Risley’e aittir ve günlük geliri $ 82’dır.  Sitenin tahmini değeriyse 59.000 dolardır.


35. garyvaynerchuk.com

Listemizin 37. Sırasında Gary Vaynerchuk adlı blogger’a ait bir blog var. Esasında blog incelendiğinde bir blogtan daha çok web sitesi gibi çalışan bir sistem olduğu görülmektedir.  Tabi blog kısmı da bulunmaktadır.

Bloğun yazarını araştırdığımda Belarus asıllı bir Amerikalı girişimci ve yazar olduğunu fark ettim. Yazarın NY best seller arasına girmiş kitaplarının olması da tabi bloğunun popülerliğini açıklıyor.

Blog affiliate satış yaparak gelir ediyor. Yani belirli bir ürünün satışına yönelik içerik üretilmektedir.  

Siteyi inceleyebilirsiniz. Sitenin günlük tahmini kazancı $ 88 iken, bloğun tahmini değeri 64.000 dolar civarındadır.


34. caradvice.com.au

Arabalar üzerine olan caradvice özellikle araba karşılaştırmaları, videolar, görseller ve haberlerle dolu niş bir blog olarak dikkat çekiyor. Ayrıca bir ön bakış bloğu gibi de düşünülebilir. Araba meraklıları ve araba alım satımıyla uğraşanlar için oldukça faydalı bir blog.

Blog sahibi Alborz Fallah iken, bloğun günlük tahmini kazancı $ 127’dır. Tahmini değer ise 92.000 dolar civarındadır.


33. blogmarketingacademy.com

Bu blog yukarıda da adı geçen bloggerlardan biri olan David Risley’e ait. Tabi bir blog ile başarı sağladıktan sonra bir başka blog kurarak geliri arttırmak oldukça mantıklı bir hareket. Blog adından da anlaşılacağı gibi blog marketing eğitimi üzerine… Tabi sadece eğitim satan bir blog değil, ayrıca birçok faydalı içerik yayınlayarak da organik trafik çekmeye çalışmaktadır.

Bloğun temel gelir kaynağı yaptığı affiliate satışlardır. Blog günlük tahmini $ 137 kazanırken, değeri ise tahmini olarak 100.000 dolar civarındadır. 


32. tonyrobbins.com

Yine affiliate satış yoluyla gelir elde eden bir başka blog ise tonyrobbins.com’dur. Bir yaşam koçu ve yazar olan Tony Robbins’e ait olan site özellikle kişisel gelişim ve kariyer başarısı arayanlar için çeşitli sesli ve görsel ürünler satarak kazanç sağlamaktadır.

Günlük tahmini kazancı $ 193 olan bloğun, tahmini değeriyse 140.000 dolar civarındadır.


31. coolest-gadgets.com  

Doğrusunu söylemem gerekirse şu ana kadar en sevdiğim blog coolest-gadgets.com oldu. Bunun nedeni tabi teknolojiye olan merakım olabilir. Ancak hem içerikteki hem de blog tasarımındaki sadelik gerçekten amaca yönelik olarak dikkat çekmekte. Özellikle de okuyucunun dikkatini dağıtabilecek herhangi bir unsur da yok. Bence süper.

Blog ilk bakışta sadece teknolojik ürünler üzerine olan yayınlarıyla dikkat çekse de en alt sağ köşede aslında bloğun birçok farklı kategoriye sahip olduğu görülmektedir.

Bloğun sahibi Allan Carlton’dur. Günlük tahmini kazancı $ 227 olan blog, 166.000 dolarlık bir değere sahiptir.


30.  dooce.com

dooce.com adlı blog, bir yazar olan Heather B. Armstrong’a ait. Blog, yazarın kitaplarının ve podcastlerinin satıldığı bir mecra olmasının yanında “shop” bölümünden de birçok ürünün satışının yapıldığı bir blog olarak dikkat çekmektedir.

Bloğa ait günlük kazanç $ 229 ve tahmini değeri ise 167.000 dolardır. Sitenin gelir kalemlerini ise yapılan direkt satışlarının yanı sıra tıklama başına ödeme yöntemi kullanılarak da gelir elde etmektedir.


29. clicknewz.com

Bu blog ise 90’lı yıllardan beri bu işlerle uğraşan ve online çalışmalarıyla kazanç sağlayan Lynn Terry’e ait. Özellikle affiliate satış vasıtasıyla gelir elde eden blogta online iş fikirleri, Blogger olmak, niş site açmak ve evden çalışarak para kazanmak konularında yazılar bulunmaktadır. Tabi bloğun kazanç kaynağı ise affiliate satış yöntemidir.

Blog, günde $ 239 gibi sağlam bir kazanç elde ederken, tahmini değeri ise 170.000 dolar civarında seyretmektedir.


28. mattsmarketingblog.com

Eğer online marketing üzerine yazılar yazan, içerikler üreten bir blog aradıysanız bu bloğu beğenmeniz muhtemeldir. Blog, internet üzerinde online olarak kazanç sağlanabilecek tüm satış kanalları üzerine içerik üretmektedir. Matt Carter adlı blogger’a ait olan blog ürettiği faydalı içerikler ile dikkat çekmektedir.

Affiliate satış yöntemini kullanarak gelir elde eden blog, günlük tahminini olarak $ 302 kazanç elde ederken tahmini değeri ise 220.000 dolardır.


27. chrisbrogan.com

Bu blog ise bir Blogger olmasının yanında ayrıca bir konuşmacı olan Chris Brogan’a aittir. Genellikle büyük şirketlerin yıllık konferanslarında açılış konuşması yapan Brogan, her yıl bu tür büyük şirketler için yaklaşık 1000 konuşma yapmaktadır. Özellikle liderlik, marketing, satış üzerine konuşmaktadır.

Bloğun temel gelir yöntemi yine affiliate satışlardır. Günlük tahmini kazancı $ 371 civarında olan bloğun, tahmini değeri ise 270.000 dolar civarında seyretmektedir.


26. incomediary.com

Adından da anlaşılabileceği gibi bu blog, internetten para kazanma yolları üzerine yazıların yer aldığı bir blogtur. Daha iyi website oluşturmak ve daha çok trafik çekmek gibi konularda rehber niteliği olan yazıların yer aldığı blog affiliate satış yöntemini kullanmaktadır. Günlük kazancı $ 382 dolar olan bloğun, tahmini değeri ise 279.000 dolar civarındadır.


25. yaro.blog

Blog, bir girişimci olan Yaro Starak’a aittir. Web sitesini incelerseniz aslında Yaro Starak’ın oldukça ilginç bir hikâyesi olduğunu görürsünüz. Starak, kendisine ait bir blog ile başladığı bu yolda nasıl milyonlarca dolarlık kazanç elde ettiğini bu bloğunda paylaşmaktadır. Şu an ise birçok farklı web projesine devam etmektedir.

Bloğun günlük geliri $ 389 iken, tahmini değeri ise 280.000 dolar civarındadır. Blog affiliate satış ile gelir elde etmektedir.


24. gothamist.com

Çeşitli kategorilerin yer aldığı blog örnekleri için bir başka güzel örnek ise gothamist.com sitesidir. Daha çok haber ve yiyecek ağırlıklı bir blog olan gothamist.com, Jake Dobkin tarafından açılmıştır. Pay per click sistemiyle para kazanan sitenin günlük tahmini kazancı $ 452 civarındadır. Sitenin tahmini değeri ise 330.000 dolardır.


23. shoemoney.com

Bu blog ise Jeremy Schoemaker’a ait. Sitenin sahibi sitede kendisinden bahsederken 2007 yılından Google reklamlarından yaklaşık olarak 132.000 dolar kazandığını söylüyor. Ancak bu kazancı o zaman var olan bir başka siteyle yapmış. Sitede online marketing ve internetten para kazanma yolları gibi konularda birçok içerik bulunmaktadır.

Bloğun günlük tahmini kazancı $ 485 iken, yine tahmini değeri ise 354.000 dolar seviyesindedir. Bu arada shoemoney.com sitesi bireysel reklamlarla kazanç elde etmektedir.  

blog yazarlığı ile para kazanmak


22. smartpassiveincome.com

Pat Flynn’e ait olan bu blogta ise adından da anlaşıldığı gibi internetten pasif kazanç elde etme yolları üzerine kurulmuştur. Çeşitli eğitimlerin satışını yapan blog, ayrıca bu konular üzerine yazılar da kaleme almaktadır.

En çok para kazanan bloglar arasında ortalar da yer alsa da oldukça iyi bir kazancı olan blog, günlük $ 607 kazanmaktadır. Ortalama değeriyse 443.000 dolar civarındadır.


21. slashgear.com

Genel olarak teknoloji, arabalar, oyun dünyası, bilim ve eğlence gibi kategoriler de içerikler üreterek kazanç elde eden slashgear.com günümüz internet dünyasında oldukça sık başvurulan pay per click yöntemiyle kazanç elde etmektedir. Günlük olarak tahmini geliri $ 621 olan bloğun tahmini değeriyse 453.000 dolar civarındadır.


20. stevepavlina.com

Bir kişisel gelişim uzmanı olan Steve Pavlina’ya ait olan bu blogta Pavlina’ya ait kişisel gelişim ve özgüven kazanımı gibi konularda yazılar yer almaktadır. Ayrıca Pavlina’nın çeşitli platformlarda da satılan “Zeki İnsanlar İçin Kişisel Gelişim” adlı bir de kitabı bulunmaktadır.

Bloğun günlük geliri $ 664 iken, toplam değeri ise 485.000 dolar seviyesindedir. İngilizce yayın yapana bu tür bloglar arasındaki en popülerlerinden bir tanesidir.


19. mattcutts.com

Matt Cutts, internet ortamında sürekli Google’ı takip edenler tarafından oldukça bilinen bir isimdir. Bunun nedeni, kendisinin önemli bir Google çalışanı olmasıdır. Özellikle twitter üzerinden de sıkça duyuru yapmaktadır. Matt Cutts, Google webspam ekibinin başındaki kişidir.

Matt Cutts.com adresine girince bir blog linki ve bir de twitter linki vardır. Bunun nedeni Cutts’ın bloğu üzerinden doğrudan bir gelir etmemesidir. Bunun yerine kendisi Twitter hesabı üzerinden takipçilerini çeşitli ürünlere yönlendirerek online gelir elde etmektedir. Yani esasında bu, Twitter üzerinden online marketing olarak da düşünülebilir.


18. wpbeginner.com

Bu bloğa baktığımızda ise tamamen Wordpress temalı bir niş blog karşımıza çıkmaktadır. Wordpress blog açmak ya da blog açarak para kazanmak gibi konuları sadece Wordpress ekseniyle anlatan güzel bir blog. Bu bloğa benzeyen bir Türk blog ise wpmavi.com’dur. Ancak hemen söylemem gerekir ki wpmavi.com bu blogtan çok daha iyi ve detaylı bilgiler paylaşmaktadır.

wpbeginner.com gelirlerine baktığımızda oldukça ciddi rakamlarda kazanç elde ettiğini görüyoruz. Günlük tahmini kazancı $ 692 olan bloğun, tahmini değeriyse 500.000 doların üzerindedir. Bu bloğun gelir elde etme yöntemi de affiliate satıştır.


17. talkingpointsmemo.com

Haber sitelerinde yükselmek her ne kadar zor olsa bile imkânsız da değildir. Bu site de haber sitesi ya da bloğu açarak güzel kazançlar elde edilebileceğinin iyi örneklerindendir. Bir blog sayfası olsa da ana sayfası tamamıyla haber içerikli olan sitenin günlük kazancı yaklaşık olarak $ 887 iken tahmini değeri ise 640.000 doların üzerindedir. Bu site banner alanı satışı yöntemiyle gelir elde eden bir site olarak dikkat çekmektedir. Sitenin sahibiyse Joshua Marshall’dır.


16. abduzeedo.com

abduzeedo.com, bir dizayn bloğu olarak oldukça ciddi miktarda kazanç sağlayan nadir web sitelerinden biridir. Dizayn dışında web tasarım, görsel sanatlar ve illüstrasyon gibi konularda da önemli içerikler üreten blog Fabio Sasso’ya aittir.

Bloğun günlük kazancı tahmini olarak $ 900’ın üzerindeyken, tahmini değeri ise 700.000 doların üzerindedir. Bu blogta banner alanı satarak gelir elde etmektedir.


15.  coppyblogger.com

Bu blog ise bir dijital marketing ve satış bloğudur. Blog içerisinde ayrıca daha iyi bir bloğa sahip olma yolları ve içerik üretme fikirleri gibi konularda da çok sayıda makale bulunmaktadır. Brian Clark’a ait olan blog, affiliate satış yolunu kullanarak ciddi bir gelir elde etmektedir. Günlük tahmini geliri $ 1100’ın üzerinde olan bloğun tahmini değeri ise 800.000 doların üzerindedir.


14. venturebeat.com

Teknoloji üzerine odaklanmış olan bu blog ise genellikle internette ve teknoloji dünyasında meydana gelen en son gelişmeleri takipçilerine ulaştırmaya çalışan yapısıyla dikkat çekmektedir. İngilizce bilenler için oldukça yararlı içerikler barındıran venturebeat.com’a göz atmanızı tavsiye ederim. Tıklama başına gelir yöntemiyle kazanç sağlayan bloğun günlük tahmini geliri ise $ 1250’ın üzerinde rakamlara ulaşabilmektedir.


13. noupe.com

noupe.com 2007 yılından beri sanal âlemde faaliyet gösteren bloglardan biridir. Özellikle SEO, Wordpress ve mobile platformlar üzerine web sitesi sahipleri ve online çalışanlar için faydalı içerikler üretme çabasında olan bir blogtur. Bunlara ek olarak, online işler üzerine içerik üreten sitenin ortalama değeri 1 milyon doların üzerindeyken, günlük kazancının ise $ 1400 civarında olduğunu düşünülmektedir.


12. webfx.com

Bu site ise sixrevisions.com adlı sitenin yerine açılmış ve Frontend web tasarım üzerine hizmet veren bir site olarak dikkat çekiyor. Site gelir olarak reklam banner yöntemini kullanırken, tahmini günlük geliri ise $ 1500’ın üstündedir. Sitenin tahmini değeri ise 1.16 milyon dolar civarındadır.


11. kotaku.com

Kotaku sitesi de listedeki ilginç sitelerden biri olarak dikkat çekiyor. Türkiye’de de örnekleri olan bir site modeli olan kotaku, bilgisayar oyunları üzerine incelemeler, haber, oyuncular hakkında araştırmalar ve yine oyunlara dair ipuçları üzerine kurulmuş popüler bir sitedir. Nick Denton’un sahibi olduğu site günlük olarak yaklaşık $ 1600 gibi yüksek bir kazanca sahiptir. Sitenin tahmini değeriyse 1.17 milyon dolar civarındadır. Siteyi incelemenizi öneririm. Sizlere fikir verebilir…


10. problogger.com

Bu web site, adından anlaşılacağı gibi bloggerların daha iyi bloglar yazabilmeleri ya da daha fazla kazanç elde edebilmeleri için kurulmuş bir sitedir. İçeriğinde podcastler, Blog fikirleri, kurslar, e-kitaplar ve iş fikirlerine dair makaleler barındırmaktadır. Ayrıca bloggerlar için faydalanılabilecek blog yazıları da vardır. İngilizce bilenler faydalanabilir. Sitenin günlük kazancı $ 1750 iken, toplam değeri ise 1.28 milyon dolardır. Site gelirini ise reklam banner satışıyla elde etmektedir.


9. engadget.com

Joystick.com’un yerine kurulmuş eğlence, internet, teknoloji ve oyun sitesidir. Bu alanlarla ilgili yazılar ve haberlerin bulunduğu oldukça ilginç içerikleriyle en çok para kazanan bloglar listemizde 10. sıradadır. Site CPM reklam modeliyle günlük yaklaşık $ 1750 kazanç elde ederken, tahmini değeri de 1.28 milyon dolar civarlarındadır.


8. perezhilton.com

Oldukça tanınmış bir Blogger olan Perez Hilton, özellikle ABD için, ünlüler ile ilgili çeşitli magazin yazılarından oluşan bloğunu zaman içerisinde gittikçe popüler bir konuma getirmeyi başarmıştır. Renkli görünümüyle dikkat çeken ve magazin severlerin sık ziyaret ettiği web sitelerinden biri olan blog bu popülaritesinin getirisini maddi olarak da görmektedir. Site günlük yaklaşık $ 3600 kazanırken, bloğun tahmine değeri ise 2.60 milyon dolardır. Bunlara ek olarak, Perez Hilton bloğu sayesinde ünlü bir televizyoncu bile olmuştur.


7. gizmodo.com

gizmodo.com ünlü Macar şarap üretici Attila Talos’a ait bir girişimdir. Tamamen bir haber sitesi olsa da bilim ve uzay haberlerini de ağırlıklı olarak sunan bir sitedir. Sitenin mottosunun da “Gelecekten geldik” olması bakış açısındaki farklılığı anlamak için yeterlidir. Sitenin günlük kazancı $ 4000’a yaklaşırken, tahmini değeri ise 2.80 milyon dolar civarındadır.


6. lifehacker.com

Bu siteyi İngilizce siteleri takip edenler bileceklerdir. Bu tür sitelerin ülkemizde benzerleri var mı bilmiyorum açıkçası. Lifehacker kelimesinin de Türkçe’de tam bir karşılığı yok ancak “hayati ipuçları” dersek herhalde yanlış olmaz. Sitenin günlük kazancı $ 4700 civarındayken, tahmini değeriyse 3.50 milyon dolardır.


5. tutplus.com

Bu site gerçekten de dikkatimi çekmeyi başardı. Site için e-book, eğitim ve nasıl yapılır? Yazılarının yer aldığı bir platform denebilir. Tabi site tamamen İngilizce olduğundan bizlerin çok da fazla işine yaramayabilir. Yine translate ile bir şey öğrenilebilecek bir site olduğunu düşünüyorum. Sitenin günlük kazancı $ 5000 gibi süper bir rakamken, tahmini değeri ise 3.70 dolardır.


4. smashingmagazine.com

Adından magazin olsa da bir magazin sitesi değil bu site. Site tamamen yazılım ve kodlama üzerine makaleler, ücretli e-kitaplar, yazılım haberleri ve konferanslarla ilgili bir mecra. Ancak listemizin 5. sırasında olmasından popüler bir site olduğunu anlamak mümkün. Özellikle web geliştirme işleriyle uğraşanların göz atması gereken bir site. Günlük kazancı $ 6000’ın üstünde olan sitenin değeri ise 4.60 milyon dolar civarındadır.


3. techcrunch.com

Dünyanın en çok para kazan blogları listesi 3 numarasında ise bir teknoloji sitesi var. Hem web hem mobil teknolojileri üzerine bir site olan techcrunch.com çok sade tasarıma sahip bir blog. Kim bilir belki de bu yüzden çok seviliyordur. Bir bakın derim… Sitenin günlük geliri $ 14.000 iken, tahmini değeri ise 10 milyon doların üzerindedir.


2. mashable.com

Pete Cashmore’a ait olan bu siteyi ise ben belirli bir kategoriye sokamadım. Çünkü neredeyse her şey ile ilgili içeriğe sahip bir site. Siyasetten bilime, alışverişten teknolojiye kadar her şey var. Site birden fazla kategoriye sahip olsa da bir hayli hızlı olmasıyla da dikkat çekiyor. Sitenin günlük kazancı $ 15.000’ın üzerindeyken tahmini değeri ise 11,5 milyon dolar civarındadır. Kesinlikle bir bakın derim…    

huffpost blog


1. huffpost.com

Sahibi Arianna Huffington olan site, dediklerine göre, 2005 yılında bir internet gazetesi olarak yayın hayatına başlamış. Ancak zamanla gittikçe büyüyerek blogtan devasa bir haber sitesine dönüşmüş. Şu an onlarca kişinin çalıştığı bir site olan huffpost.com şu an 15 ülkede faaliyet göstermektedir. Yani, kısmen küresellerken, aynı zamanda da yerel olma başarısını göstermektedirler.

En çok kazanan bloglar listesinde zirvede yer ala bu sitenin günlük kazancı, söylüyorum hazır olun :), yaklaşık $ 30.000 ve tahmini değeri ise 21 milyon doların üzerinde.

Sizde böyle bir bloğunuz ister miydiniz? Hem sevdiğiniz işi yapıp hem de binlerce dolar kazanmak her blogger’ın hayalidir. Kim bilir belki de bir gün olur. :)  

Yorum Gönder

1 Yorumlar

  1. Kenan Tok8/08/2019

    Merhaba, oldukça güzel bir yazı hazırlamışsınız. Bazı blogları inceledim. Birçoğu affiliate marketing yapıyorlar para kazanmak için. Affiliate marketing yapmak için illa İngilizce bilmemiz gerekir mi? Bununla ilgili bir yazı gelirse seve seve okurum.

    YanıtlaSil

1. Lütfen küfür veya hakaret içeren yorum yapmayın.
2. Yorumlara bağlantı (link) bırakmayın.
3. Yorumunuzun yazıyla ilgili olmasına özen gösterin.
4. Yaptığınız yorumun sorumluluğunun size ait olduğunu unutmayın.